מאת: עו"ד טל אבריאל
תאונה ? שריפה ? גניבה ? איזה מזל שעשינו ביטוח רכב. חברת ביטוח הרכב שולחת חוקר, נו, מה כבר יש לי להסתיר ?
החוקר מבקש שאחתום לו על הסכמה לפוליגרף ?
בוודאי שאחתום, ראשית כי אין לי מה להסתיר, דובר אמת אנכי, ושנית כדי שחברת ביטוח רכב תראה עד כמה אני מוכן להוכיח להם שגרסתי נכונה.
אז חתמתי להם, ועכשיו הם גם רוצים שאבדק בפוליגרף, ושמעתי שהמכשיר לא תמיד אמין, אני חייב אכן להיבדק ?
כמעט אין חודש שלא פונה אלי לקוח בשאלה שכזו.
אז הנה התשובה :
אם התובע עדיין לא נבדק אלא רק התחייב להיבדק, בהחלט ניתן להחזיר את הגלגל אחורה.
אין משמעות יתירה להסכמתו הראשונית ואין לזקוף זאת לחובתו בשום דרך שהיא,
וראה : ע"א (מחוזי ב"ש)1203/01, בן חמו אברהם נ' ישרכארט בע"מ, -מצ"ב פסה"ד, שם נאמר :
"לא היה מקום לפסוק מאומה לחובת המערער מהעובדה שחזר בו מההסכמה להיבדק ע"י פוליגרף, חזרה מהסכמה כזו הינה לגיטימית ואין היא יכולה לבוא במקום ראיה פוזיטיבית למעשה המרמה שנעשה כביכול ע"י המערער כנגד המשיבה".
וכן ראה פסק הדין של נשיא ביהמ"ש ביהמ"ש המחוזי נצרת – בבר"ע 248/01, הישאם קובטי נ' אבו שחאדה ואח', שם קבע ביהמ"ש כי אם בעל דין הודיע כי אינו מוכן להיבדק בפוליגרף על אף הסכמה קודמת מפורשת של בא כוחו, יש לבטל הסכמתו הקודמת, ויתרה מכך – קבע ביהמ"ש כי אף כאשר האדם עצמו ולא בא כוחו היה זה שהסכים לביצוע הבדיקה וחזר בו מהסכמתו אין מקום לחייבו לבצע הבדיקה.
וראה גם החלטת השופט ע. אזר מביהמ"ש השלום בת"א שניתנה במסגרת בש"א 130577/96 שם קבע ביהמ"ש כי בעידן חוק יסוד כבוד האדם וחרותו, אין להכריח אדם להיבדק בפוליגרף, ולמושג הסכמה מלאה הנדרשת לשם מתן קבילות לבדיקה יש לצקת תוכן ברוח זו – דהיינו כל עוד לא נבדק רשאי הוא לחזור מהסכמתו ואין לראות בהסכמתו הפורמלית להיבדק חוזה מחייב על כל הנובע מהפרתו. ביהמ"ש שם הוסיף וקבע כי לאור "תקנת הציבור" משתכללת הסכמת המבוטח למסמך בר תוקף רק לאחר ביצוע הבדיקה בפועל בהסכמה מלאה ומרצון חופשי.
לסיכום אל תמהרו להסכים לבדיקת פוליגרף גם אם מופעל עליכם לחץ מצד חברות ביטוח רכב , ואם הסכמתם, אך עדיין לא נחקרתם ואתם מתחרטים זכרו שתמיד ניתן לבטל מבעוד מועד.
מאמר זה נכתב על ידי : עו"ד טל אבריאל ממשרד עורכי הדין אבריאל www.avriel.net